Despre cuptoare/O scurtă introducere a cuptorului

Despre cuptoare/O scurtă introducere a cuptorului

Fiind un echipament foarte funcțional și practic, cuptorul este utilizat la scară largă atât în cofetărie/patiserie, bucătăria comercială cât și în gospodărie în zilele noastre. Din ce în ce mai mulți oameni folosesc cuptoarele pentru a face produse de cofetărie și patiserie sau o mâncare delicioasă.

Uneltele esențiale pentru fiecare cofetărie sunt tocmai utilajele și echipamentele folosite, în primul rând cuptorul. Acesta din urmă afectează semnificativ calitatea produselor și din acest motiv cei care gestionează acest tip de afacere vor trebui să evalueze cu atenție ce tip de cuptor este cel mai bine să folosească în incinta lor.
Recunoașterea și înțelegerea specificațiilor fiecărui model vă va permite să faceți o alegere în cunoștință de cauză asupra tipului de cuptor și desigur nu trebuie lăsat la voia întâmplării având în vedere importanța acestui utilaj în cadrul afacerii dumneavoastră.

În primul rând, trebuie subliniat că orice cuptor care se respectă trebuie să pună în valoare aromele și să asigure o gătire uniformă pe toate tăvile. Tipurile diferite de cuptoare răspund cel mai bine nevoilor diferite, așa că este esențial să înțelegeți în primul rând care sunt nevoile dvs și ce căutați într-un cuptor, în special în funcție de tipul de activitate care are loc și de produsul pe care intenționați să îl faceți. Acesta va forma însăși baza întregii afaceri.

Mai jos trecem în revistă particularitățile diferitelor cuptoare, descriind caracteristicile specifice ale acestora, astfel încât fiecare profesionist din sector să poată lua în considerare diferitele posibilități și să aleagă cel mai bun cuptor pentru munca sa.

Să începem cu elementele de bază.

Transmiterea căldurii: cum se întâmplă?
Ceea ce distinge un cuptor de altul se referă în principal la modul în care căldura este transmisă în interiorul acestuia. În acest sens, distingem mai multe tipuri:

Prin conducție: când căldura trece de la un corp fierbinte la unul rece (de exemplu, o mână care este plasată pe un calorifer fierbinte)
Prin convenție: atunci când căldura migrează de la particulele lichide și gazoase către corpul rece (de exemplu, când ne aflăm într-o saună)
Prin radiație: când căldura este transmisă prin unde electromagnetice (de exemplu radiatorul care degajă căldură mediului înconjurător).

Tip de gatit: cuptoare pe gaz sau electrice pentru brutarii/cofetarii?
Înainte chiar de a ne concentra asupra gamei de cuptoare existente, este necesar să faceți o pauză pentru un moment asupra tipului de gătit care trebuie realizat. Și aceasta este o alegere fundamentală, dar cu totul personală, deoarece depinde de nevoi.

Cu toate acestea, în cazul cuptoarelor de pâine comerciale există factori specifici de luat în considerare. De fapt, cuptoarele electrice sunt recomandate față de cuptoarele diesel, deoarece în primele căldura se împrăștie mai uniform și garantează o calitate mai bună a gătitului.

În plus, există posibilitatea de a selecta tipul de difuzie a căldurii, fie în sus, în jos sau pe ambele părți, obținând astfel avantaje nu doar la coacerea pâinii, ci și pentru alte alimente.
Prin acest tip de cuptor este posibilă alternarea rezistenței care în cazul specific al pâinii, vă permite să selectați mai întâi o coacere pe ambele părți și apoi să schimbați în faza finală, pentru a nu găti suprafața.

În plus, cuptoarele electrice pentru brutării/cofetarii asigură un consum mai mic de energie și dispersie de căldură, un alt element care nu trebuie subestimat.

Cele mai eficiente sunt cele cu izolație termică, deoarece sunt capabile să prevină dispersarea căldurii. În general au și un sistem de ventilație care facilitează difuzia uniformă a căldurii și păstrează aroma alimentelor, motiv pentru care se vor putea găti și două produse diferite în același timp, optimizând exponențial timpii și costurile de producție. În acest caz, cuptoarele electrice sunt cu siguranță cele mai utilizate și de asemenea cele mai performante.

Cuptoarele cu tablă se caracterizează printr-un număr variabil de camere orizontale suprapuse și sunt cele mai utilizate în brutăriile profesionale. Acest tip de cuptor permite o gătire destul de rapidă iar caracteristica sa fundamentală este reprezentată de culoarea intensă pe care o dă pâinii coapte, mai ales în partea superioară, și care se transmite și în gust și parfum. Aroma este de fapt mult mai plăcută decât cea dată de cuptoarele rotative.

Singurul punct dureros al acestui tip de cuptor este faptul că spre deosebire de celelalte are o gătire mai puțin omogenă. Mai exact, mâncarea este gătită mai mult în centru decât în ​​lateral.

Cuptoarele rotative pe de altă parte sunt caracterizate de camere de gătit verticale. Pe ele se așază cărucioare cu tăvi pe care va fi pusă pâinea/produsele de cofetărie-patiserie. Savoarea pe care cuptoarele rotative o dau produselor este cu siguranță mai puțin intensă decât cea dată de cuptoarele cu suprafață, deși permite o gătire mai omogenă.

Cuptoarele sunt utilizate pe scară largă în hoteluri, laboratoare de cofetărie, brutărie, centre comerciale, supermarketuri, școli, restaurante, etc.

Întreţinere
1. Înainte de utilizare, vă rugăm să acordați atenție dacă tensiunea de alimentare utilizată este consecventă. În timpul utilizării, stâlpul de împământare al prizei de alimentare trebuie să fie împământat efectiv, conform specificațiilor. În conformitate cu linia de fază indicată de semnul de cablare, linia neutră este corect conectată, iar împământarea și marcajul de pe carcasă exterioară sunt împământate efectiv conform specificațiilor;
2. Când folosiți curent, nu atingeți părțile electrice ale cuptorului cu mâinile ude sau cârpe umede. Sursa de alimentare trebuie întreruptă în timpul inspecției și întreținerii;
3. Cablul de alimentare nu trebuie înfășurat în jurul firului și nu trebuie plasat într-un loc cu temperatură sau umiditate ridicată pentru a preveni îmbătrânirea cauciucului și cauzarea scurgerilor.
4. Nu lipiți etanș cuptorul de perete și lăsați loc pentru convecția naturală a aerului, astfel încât aerul umed să iasă liber.
5. Ar trebui verificat periodic cu un termometru exterior de cuptor dacă temperatura afișată e cea reală.
6. După utilizare opriți sursa de energie pentru a putea curăța în profunzime cuptorul pentru o bună întreținere.
Înapoi la blog

Scrieți un comentariu