
Hai sa vorbim putin
Hai să vorbim puțin despre ce înseamnă a lucra legal și autorizat în Romania și despre evoluția noastră în domeniul cofetăriei. Încă de la început vreau să menționez că timp de aproape 15 ani am lucrat ca și laborator pe baza de comandă :) Știm cu toții că a avea o formă juridică e doar intrarea în legalitate, nu e și autorizarea afacerii noastre, sau statul se așteaptă să știm asta :))) Așa că am să vă povestesc cum am început noi acest drum, fară să ne gândim o secundă că legal nu e TOTUL. Am început în 2009 ca și bussines pe acest drum și cum vorba a mers destul de repede pe la oameni, clienții au început să se înmulțească nesperat și neașteptat de repede. Tot în 2009 am avut și primul meu tort de nuntă așa că am început să mă gândesc serios să cuceresc și ramura asta a cofetăriei.

În toamna lui 2009 aflasem de târgul de nunti ce se desfășură la noi în oraș în luna februarie așa că am hotărât aproape instant că vreau să particip. Soțul meu a vorbit cu organizatorii ca să vedem de ce avem nevoie așa că în tot entuziasmul nostru am hotărât să mergem. După ce ne-am făcut calculele și am stabilit ce spatiu vom închiria, ne-am reîntors la organizatori pentru a achita un avans. Ajunși acolo unul din organizatori ne cere datele firmei. UPS … noi nu aveam o firmă cu cod CAEN pe cofetărie, dar aveam o firmă pe imprimerie. I-am întrebat dacă e în regula și ei au spus că nu are importanță atâta timp cât avem o formă juridică. În euforia vremii, eu chiar credeam că sunt în regulă cu toate actele așa că am început să mă interesez ce înseamnă un târg de nunți. Pentru România aveam foarte puține informații spre deloc, chiar ce găsisem și ca imagini pentru târgurile de la noi mi se părea o glumă proastă așa că am început să caut idei în lumea largă. Mi-am făcut machetele de prezentare, am creat câteva modele de tort și pentru “tortul mirelui” și am pregătit degustări, pentru că nu aveam o cofetărie unde să invit clienții la degustat.

Venind prima zi de târg ne-am dat seama că orașul nostru chiar avea nevoie de noi :)) mai erau cel puțin 3 standuri de cofetărie în târg dar care arătau ca și glumele ce le găsisem în căutările mele. Standul nostru se afla cumva între aceste cofetării, deși pe culoare diferite, aveam vizibilitate directă unii spre alții așa că am putut să observ comportamentul celor cu experiență. Diferența dintre noi și ceilalți era modul de abordare a clientului, modul de prezentare și varietatea de machete + degustările gratuite, ei având doar caserole de vânzare în vitrină. Defapt, singura asemănare cred că era că toți aveam pliante :))) Cred că vă puteți imagina că toți mirii erau fascinați de standul nostru și tot ce a însemnat media pe vremea aceea s-a oprit la standul nostru. Aveam și un nume de scena destul de ușor de reținut “CautTort” de care nu era om să nu menționeze cât de ușor e de reținut și că ne vom revedea cu siguranță.

Avusesem grijă prin pliante și cărți de vizită să ajungem în mâna fiecărui participant. A fost o explozie pentru noi în ramura asta a cofetăriei. Deși cheltuielile au fost mari ne-am dat seama că expunerea a fost ceea ce aveam nevoie ca să ajungem la toate categoriile de clienți. În vremea aceea aveam cele mai mari prețuri de pe piață și asta nu pentru că ne-am dorit noi, ci pentru că foloseam materie primă de calitate care se reflecta în prețul final. Niciodată nu am făcut prețurile în funcție de concurență, niciodată nu am zis că suntem începători și trebuie să avem prețuri mai mici până ne facem clientela. Clientul care așteaptă calitate știe că aceasta costă și dacă va vedea prețul sub piață nu se va gândi că ești bunul samaritean și lași din buzunarul tău, ci se va gândi că e vorba de o calitate îndoielnică. În târg am făcut câteva contracte, nu multe, dar suficiente cât să ne dea avânt. După târg a început să sune telefonul. Oamenii voiau să încheiem un contract cu avans pentru evenimentul lor. Neavând un spațiu public am început să-i chem pe toți acasă. La vremea aceea aveam copiii mici și acum îmi dau seama că asta era un avantaj și o justificare probabil pentru clienți că îi chem acasă. Toți erau super încântați că eram așa prietenoasă și că i-am primit în casa noastră, dar nu m-a întrebat nici macar unul unde avem laboratorul. Totul creștea cu o repeziciune de am rămas amețiți în ritmul nostru alert multă vreme. Am hotărât că pasiunea mea este o afacere în adevăratul sens al cuvântului așa că am decis să ne interesăm ce înseamnă a lucra legal în Romania. Am mers la registrul comerțului și după ce am analizat ofertele am decis să mergem pe “Intreprindere individuală” nu pe pe “Persoană Fizică Autorizata” pentru că pe “Intreprindere Individuală” puteam avea și 2-3 angajați dacă era cazul. Am întrebat acolo la ghișeu dacă mai trebuie să facem ceva și ni s-a spus că nu mai avem nimic de făcut, doar să așteptam să vină organele competente în control. Zis și făcut. Eram tot timpul pregătită de primit “musafiri” dar ei nu mai soseau deși noi lucram în continuare, se putea vedea și din acte acest lucru pentru că fiecare client primea chitanță pentru produsul cumpărat. Între timp făcusem cursul de igienă, analizele medicale, cumpărasem produse acreditate pentru curățenie și stăteam într-o așteptare că acuma-acuma vin cei de la DSV măcar. În tot acest timp afacerea noastră creștea. Stând și gândind puțin situația, împreună cu soțul meu, ne-am dat seama că bucătăria casei noastre este cam mică deja pentru noi așa că ne gândeam să mergem în chirie undeva în oraș. Am găsit un spațiu dar îl închiriau fară partea din față unde funcționa o cafenea, deci strict pentru laborator.

(În poza sunt copiii mei care meștereau o surpriza dulce)
Am luat spațiul respectiv în chirie în 2011 și în 2012 am luat și partea din față, așa că acum aveam și o cafenea cu un frigider cu prăjituri și torturi de prezentare în vitrina cafenelei.

Ne-am interesat ce înseamnă totuși să autorizezi un spatiu și am aflat că noi suntem cei care trebuie să mergem să depunem o cerere ca instituțiile abilitate să vina să te autorizeze. Așa că am început aventura care credeam că vă fi tare anevoiasă, dar surprinzător am dat doar peste oameni înțelegători și cu bune intenții. Primul pas a fost să vorbim cu contabila și ea ne-a îndrumat spre locurile unde trebuia să cerem avize pentru a funcționa ca și laborator de cofetărie. Alegând să funcționam ca și Intreprindere Individuală primul lucru pe care l-am făcut a fost să constituim forma juridica la Registrul comerțului, iar apoi la Anaf. Acest lucru am putut să îl facem doar având cursul de cofetar și cursul de igienă. După aceea a trebuit să obținem avizele de la DSV și Primărie. Să autorizezi un spatiu, nu înseamnă investiții inimaginabile, înseamnă să respecți legea, să ai un flux tehnologic bine pus la punct și să faci totul corect de la început.
Am mers din nou la târgul de nunți deși cheltuiala era mai mare decât câștigul, voiam să avem expunere, ca mirii să ne vadă că suntem prezenți, că încă suntem pe piață, dar din experiență știam că sunt prea puțini cei ce vin hotărați la târg, așa că în săptămână următoare târgului am organizat o degustare la cafenea cu posibilitatea de a încheia contract cu o reducere pentru nunta lor. A fost un real succes acea degustare. Omul deja știa din târg (care a fost recent) oferta noastră, degustarea doar îi amintea de ce ne aleg pe noi :)

De aici și până în momentul în care am profesat a fost doar o creștere frumoasa :) Am ajuns de ne-am construit un laborator propriu pe care l-am amenajat așa cum ne-am dorit, dar în pandemie, noi lucrând doar pe comandă am avut vreme să reflectăm la sezonul din viață ce ne stă în față și să ne analizăm prioritățile și așa am hotărât că partea de laborator a fost un sezon fain din viață mea, cu multe împliniri dar și multa oboseală și 14 ani și jumătate au fost suficienți pentru corpul meu așa că am decis să punem punct și să privim cu drag și curaj la ce ne stă în față.

Nu îmi doresc să “îngrop” atâția ani de munca, de pasiune și de bine și greu așa că am hotărât să dau mai departe toată experiența acumulată :) Vă invit să învățați împreună cu mine să faceți un candybar de eveniment sau un tort, care vă poate crește bugetul familiei, bugetul firmei și să vă aducă atât împlinire pe plan financiar cât și sufletește. Nu am știut totul de la început, am învățat în ani și am simplificat multe rețete pe care acum le poate face oricine își dorește, fie că lucrezi în mod profesionist, fie că ești un amator ce vrea să-i surprindă pe cei dragi. Începe să pozezi tot ce lucrezi și arata și celor din jur, fie de la om la om, fie în mediul online. E foarte important să-ți expui munca, ca cei din jur să o poată aprecia. Trimite degustări în zonele în care iți dorești să-ți vinzi produsele. Produsele tale vor vorbi infinit mai mult decât o vorbă.
Ambiționează-te și fă mai mult decât știi face, acceptă provocările și studiază cum le-ai putea realiza. Fii sincer cu clientul tău și recunoaște-ți limitele, dar și disponibilitatea de a le depăși. Fii corect în calcule când iți stabileti prețul, atât pentru tine, cât și pentru client. Cu pasiune și dorință, orice se poate realiza, frica nu își are loc în acest domeniu. E un domeniu dulce și chiar daca la un moment dat te simți epuizat, nu uita că ramai cu un gust dulce la final!
1 comentariu
Am citit fiecare cuvant scris acolo, ești o curajoasă și prin curajul tău ii indemni și pe alții la asta:)